Fajszi Bence személyes honlapja.

  Képek         Üdvözlet         Dokumentumok         Vendégkönyv         Blogom

 

Írásaim a neten
 
Videóink
 
Kedvenc rádióim a világban
 
Érdekes olvasnivalók, útleírások.
 
gyerekdalok mp3
 
Függőleges menü
 
css
 
-Próba blog

Sümeg és a balatonfelvidék.

2013.07.28. 15:01, Fajszi Bence
Kisgyermekkel Sümeg, Tapolca, Révfülöp, Káli medence, és megannyi balatonfelvidéki csoda.

Sümeg és a Balaton felvidék, egy kis déli parttal fűszerezve.

Két világutazó 2013-as nyaralása kisgyermekkel.

 

Az ember, ha megteheti, és igénye is van rá, legyen világutazó. Ha kis gyereke van, maradjon itthon, és fedezze fel országunk számos csodáját, utódát az otthon biztonságában tudva.

 

Gyermekünk megszületéséig feleségemmel világutazók voltunk. Ezt az életmódot szerettük volna folytatni a családba érkezett poronttyal, de rá kellett döbbennünk, hogy járhatsz akár Dél Amerikában vagy Egyiptomban, a kis lényt akiért felelős vagy nem szívesen hagyod  másra, illetve ha magaddal viszed nem nagyon mész a szállodától 10-20 kilométernél messzebb. És közben karnyújtásnyira vannak azok a helyek, amiket mindenképpen meg akarnál nézni, de gyerekkel nem lehet! A csalódottság érzése előre borítékolható. Ezek a személyes tapasztalások győztek meg bennünket arról, amit a címben már írtam. Gyerekkel maradjunk itthon, és a haza biztonságában fedezzük fel országunkat.

 

 

 

 

Az országjárás nem ismeretlen számunkra, elmondhatjuk, hogy szinte mindenhol voltunk hol gyalog, hol kerékpárral, vonattal vagy autóval. De mekkora a különbség a rohanó ifjúként vagy  családos emberekként megélt hangulatok közt. Mik voltak azok az értékek, amik korábban megfogtak, és mik azok amik most? Erre a kérdésre mostani kedvenc úti film sorozatom ad választ. Másfélmillió lépés Magyarországon 32 év múlva. Kellemes hangulatokat, csodás tájakkal ötvöző, Rockenbauer Pálék nyomán haladó, a mai Magyarországot bemutató, rejtett értékeket a néző elé táró, a hagyományos nyugati úti filmekhez semmiben sem hasonlító igényes sorozat. Mindenkinek ajánlom. Youtube-on a teljes sorozat fent van.

 

Balatonfelvidék.  A sorozatnak ezt a részét nézve a bor, a Hamvas Bélai hangulat, a Tapolcai Malomtó, Köveskál, vagy Szigliget csodás képekben, elmélázó elmélkedéseket hallgatva tárul elénk. Milyen gyönyörű táj, milyen semmivel sem összetéveszthető hangulat. Elhatároztuk, hogy idei nyaralásunk színhelye az a csodálatos hazai táj, a Balatonfelvidék lesz.

 

A Balatonfelvidék nyugati részének tanúhegyei a középkorban szinte kínálták magukat, hogy a tetejükre jól védhető várakat építsenek, sokszor egymástól olyan távolságokra, hogy a lankás tájon az egyikről a másikig ellátni.(Somló, Sümeg, Szigliget, Nagyvázsony stb). És itt jelenik meg a hangulatkeresés. Korábban el sem tudtam volna képzelni egy balatoni nyaralást nem közvetlen a parton. De most úgy döntöttünk, hogy legyen a szállásunk Sümegen.

 

A Sümegi Vár egy olyan klasszikus hegyen álló klasszikus vár, amilyennek a várakat minden gyermek elképzeli, mikor Csipkerózsikáról, lovagokról és hercegnőkről mesélnek neki elalvás előtt. Mindemellett tizennyolcadik századi hangulatot sugárzó kisváros öleli körbe a várhegyet, ahol gyöngyszemként emelkedik a Püspöki Palota.

 

A Sümegi Püspöki Palotát Padányi Bíró Márton veszprémi püspök építtette az 1700-as évek közepén barokk stílusban. Ez a püspök arogáns ember lévén összeveszett a Veszprémi elöljárósággal, és elhatározta, hogy elvonul Sümegre, átteszi a Püspöki székhelyet is oda, újjá építi a Sümegi várat  és várúrként fog élni. Ebbe Mária Trézia beleszólt, és a vár felújítását nem engedélyezte. Ekkor a furfangos püspök szerényen csak egy kis házat kért a vár lábánál, a ferences templommal szemben. Ezt megkapta, majd egy hatalmas vagyont ölt bele a kis házikó felújításába, így épült fel a kis házat magába olvasztva a Püspöki Palota. Ez is bizonyítja, hogy kiskapuk mindig is voltak, és olyan emberek is voltak, akik ezeket a kiskapukat ki is tudták használni a saját javukra, mely idővel a köz javára vált.

 

Nem Padányi Bíró Márton püspök volt az utolsó, aki a várat fel akarta újítani. Az 1980-as évek végén a Budapesti Penta Hotel Műszaki igazgatója, a Sümegen született Papp Imre látta meg a fantáziát a várban. Romos volt, csaknem életveszélyes. Feladta karrierjét, és feleségével valamint három gyerekével visszaköltözött Sümegre és büfét nyitott a várban. A 80-as években büfésnek lenni nem lehetett rossz üzlet, mert a 90-es évek elején 200 milliós hitelt vett fel, és 20 évre megszerezve a vár hasznosításának jogát is, ebből a pénzből nekiállt azt felújítani. Ügyes üzleti érzékkel várcsárdát, várjátékok rendezésére alkalmas lovagi arénát majd egy panziót is épített. Ahogy teltek múltak az évek, a bevételeket visszaforgatva, pályázatokat nyerve, valamint ismételt jelentős banki hiteleket felvéve egy több száz főt foglalkoztató lovagi komplexumot hozott létre a várban és annak környékén. Az üzletre a koronát a Kapitány Wellness Hotellel tette, melyet azóta is bővít, így hozva létre egy világszínvonalú, bármelyik szállodalánccal versenyre kelő négy csillagos „fancy hotelt”.

 

2-3 évente a 90-es évek eleje óta járunk Sümegen, hol célirányosan oda, hol csak átutazóban, így ezt a fejlődést végigkísértük. Példás családi összefogásnak, a vidéki Magyarországban rejlő „kaláka” potenciálnak ékes példájaként értékeljük. A virágzó vállalkozás végig rokoni, ismerősi szálak mozgatásával alakult olyanná, melyet csak követendő példaként tudok említeni a mai Magyar valóságban. Érték teremtődött Sümegen. És mi ezt az értéket szerettük volna megérezni, hangulatát elcsípni, kényelmét kiélvezni.

 

Sümegen a Hotel Kapitány wellnessben foglaltunk 2013.07.15-22-ig egy várra néző szobát fél panzióval, lovagi vacsorával, melynek teljes költsége 220.000 Ft volt. Maga a hotel egy három szintes, minden igényt kielégítő négy csillagos témahotel, lovagi kosztümbe öltözött személyzettel, hangulatosan berendezett szobákkal, kétszintes welness részleggel (3 gyermekmedence, úszómedence, pezsgőfürdő, élménymedencék, külső úszómedence és külső gyermekmedence). Én csak ajánlani tudom, bár igaz ami igaz, sok a kisgyermekes család. Aki nem szereti a gyerekeket, annak zavaró lehet a kicsik sivalkodása a medencetérben. Az ételek egy része az egyik családtag farmjáról érkezik, így a helyi ízeknek sem leszünk híján.

 

A hotel belesimul a környékbe csupasz tégla falaival, várat idéző formavilágával. A hangulat a középkori ruhákba öltözött személyzetnek, valamint a hotel előtt sorakozó lovas hintóknak köszönhetően autentikus. A hotel épülete és a várcsárda között egy kis domb van, ahol csodaszép telivérek lesik az érdeklődőket a kerítés mögül. A domb alatt egy hatalmas üregben lovagi aréna található, ahol a hét minden napján, vasárnap és hétfő kivételével lovagi tornát tartanak. Mindenkinek ajánlom ezt a közel két órás programot, csodaszép lovakkal, látványos bemutatókkal, ügyes emberekkel, akiknek nagy része a Papp család tagja. Ebből a lovagi arénából átjáró vezet a várcsárda alatti pincerendszerbe, ahol a középkori lakomákat tartják a lovagi tornák után. A csillag alakú pincerendszer egy középpontba fut össze, ahol a lakomák alkalmával 3 fős cigányzenekar zenél cimbalmon, hegedűn, nagybőgőn. A pincerendszerbe alkalmanként lovak is bevágtatnak, hátukon hol lovagokkal, hol várkisasszonyokkal. A lovagi torna szereplői szolgálják fel a levest, libacombot, főtt krumplit valamint puliszkát. A vörös és fehérbor korlátlan mennyiségben foglaltatik benne az árban. Nekünk nagyon tetszett, bár egy nagyobb darab ismerős nehezményezte, hogy mindenkinek csak egy libacomb jár. A vacsoránál a meglepetés, hogy középkori hagyományoknak megfelelően evőeszközt nem adnak. Tessék csak kézzel lábbal enni!

 

A várhegy 70 méterrel magasodik a városka fölé. Felfelé meredek kövezett út visz. Normál edzettségű embernek nem nagy megterhelés, de aki esetleg nem bírná, kisbuszokkal is lehetőség van felmenni 500 Ft ellenében. A várban folyamatosan folyik a középkori élet. Az esti lovagi torna személyzete, aki ugye később a vacsorát felszolgálja, nappal a várban tartózkodik, és folyamatosan szolgáltatja az élő műsort. Bajvívás, kalodába zárás, kisbíró kikiálltás, boszorkány és botozás, solymász és szerzetes várt ránk odafenn. Menjünk be a boszihoz a vár központi teréről nyíló egyik kis szobába? Menjünk. A boszorkány nyakában egy óriási élő kígyó tekergett.  Sok mindenre számítottunk, de ettől megdöbbentünk. Ebben a pillanatban középkori katonák szaladtak be, leteperték a boszit, egy ketrecbe tették a kígyót, és kirángatták a némbert a vártérre, ahol rögtönzött ítélőszék 100 botütésre ítélte kuruzslásért. Deresre húzták, és nagy sivalkodás közbe megbotozták. Közben egy szerzetes a vár középkori kápolnájába invitált, majd a karzatra küldött, hogy onnan jobb a kilátás. A vár bástyarészében tüzelésre kész ágyúk vannak, gyönyörű a kilátás és középkori a hangulat.

 

Este a hotelben a belső udvaron hegedűművész, és operaénekes ad elő angolul egy-két dalt a szépség és a szörnyetegből. Balettbemutató, majd hastánc következik. És ki a hastáncosnő? A boszorkány, akit megbotoztak délelőtt. Az animátor este várhölgy, reggel középkori ruhában felszolgál. A pincérek este lovagok is, a nappal a hotel teherautóját vezető nagyhasú bácsi estére peckesen vágtat lovagként köszön vissza, aki folyamatosan kapja a nyakába a műsorvezető kikiálltólegény élcelődő szavait, hogy ez a nyugdíj előtt álló öregember mennyire ügyesen bánik a dárdával meg a karddal. A torna végén kislányomnak a nagyhasú lovag lóról egy szál virágot ad, életre szóló élményt szerezve ezzel a csöppségnek.

 

Sümegen a római korban állandó katonai tábor állott, aminek romjait nem sikerült megtalálni, valamint egy ókori kőfejtő is van, ami múzeumként nyitva áll a látogatók előtt, bemutatva az ókor emberének bányászati szokásait, valamint a sümegi kőzetek összetételét, de kisgyerekkel ezt a látványosságot a 35 fokos melegben kihagytuk. A városka belvárosa a sétálóutcájával gondtalan esti sétára csábít, egy palack jó sümegi bor elfogyasztását követően. A hoteltől 50 méterre Tesco áruház van, így nem tudott a gyerek olyat produkálni, amire gyors tesco gazdaságos megoldást ne találtunk volna.

 

Tapolcára vezet első utunk Sümegről. A két városkát egy erdőn keresztül futó utacska köti össze közvetlenül. Gyönyörű 10 kilométer. Láttunk őzet, mókust. A tavasbarlang most kimaradt, ellenben a malomtó és környéke nem. Kora esti sétaként ajánlom. Az esti szürkületben látványosan úsznak a tóban az aranyhalak. Középen óriási szökőkút lövelli az égbe a vizet, a vízimalom kereke csendesen forog, majd a tótól eredő folyócska két partján húzódó sétányon andalgunk. Nem messze rönkjátszótér, a gyerek öröme teljes. A folyócskában is hemzsegnek az aranyhalak. A malomtavat körbeölelő házak színesek, kedélyes mediterrán hangulatot kölcsönöz nekik a lenyugvó nap utolsó vöröses derengése. A tóparton kerthelységes kis étterem hívogat. Beülni, egy pohár bor mellett csendesen beszélgetni, ismét egy kellemes pillanat.

 

Sümegről Bazsi irányába tempós vezetés mellett 20 perc Hévíz/ Keszthely. A Sümegi körforgalomtól tábla mutat Zalaszengrót felé, ami mellett a híres fürdővel rendelkező Kehidakustyán található. Sümegtől a 84-es úton 30 percen belül Sárváron lehetünk.

 

Mi a Balatonfelvidéket céloztuk meg, így Tapolcát érintve Gyulakeszi felé vettük az utunkat. A falu határában régi udvarház autentikus helyi használt bútorkereskedés. Boroshordótól a fejőszékig, első világháborús sisaktól kezdve az évszázados kolompig minden helyi régiség kapható. Érdemes betérni, és válogatni. Nem csak egy tárgyhoz jut az ember, hanem évszázadok emlékét őrző relikviákhoz.

 

Gyulakeszit követően balra tábla jelzi Káptalantótit. Érdemes meglátogatni ezt a keskeny kis utcácskákkal szabdalt települést. Már a római korban szőlőtermesztés folyt ezen a területen. Nem is csoda, hiszen a tapolcai medence szélén, a Csobánc, Szent György Hegy, Gulács  és Tóti hegy által körülölet kis völgyben fekszik. A szent György hegyen csodás bazaltorgonákat talál az arra túrázó, a Csobánc tetején tizenkettedik században épült vár romjai fogadnak, ahonnan megkapó látványként tárul elénk a Balaton párába burkolózó víztükre. Szőlőlugasok és apró borpincék hívogatják az utazót. A Gulács hegyet nézve az ember a Japán Fuji kicsinyített mást fedezheti fel természetesen  hósapka nélkül.

 

Káptalantótiból az említett tanúhegyek közt hegyi út vezet Badacsonytomajig, miközben szemünkbe robban a Balaton kékje. Akár kocsival, akár kerékpárral kihagyhatatlan. Tomajnál balra fordulva a Balaton mellett haladó úton pár kilométer múlva begurulunk Badacsonyörsre.

 

Badacsonyörsön közvetlenül a főút mellett van az országos ismertségű Varga Pincészet. Hatalmas borászat, ami a Sümegi várkapitány Papp Imréhez hasonló Magyar sikertörténetként Varga Péter a Hungarovin gazdasági igazgatójaként a 90-es évek elején vásárolta meg. Ez volt a Badacsonyi Állami Gazdaság Badacsonyörsi pincészete, és Varga úr családi vállalkozásként piacvezetővé tette a 2000-es évek elejére. Lehet szidni a privatizációt meglovagoló, akkor pozícióban lévő embereket, de lássuk be, hogy azért jobb ez így, mintha olyan érdekeltség vásárolta volna fel, akinek csak az üzlet elsorvasztása, és ezzel saját termékének piaci térnyerése lett volna a célja, amire van példa rengeteg!

 

A Varga Pincészet manapság  200 hektáron termeszt szőlőt, ami a boruk 30%-át adja. A többit környékbeli gazdáktól vásárolják fel. Közvetlenül több mint 100 embert foglalkoztatnak, 9 millió palackot forgalmaznak évente. Egyszóval dübörög az üzlet. Én középkategóriás boraikat ismerem, amiknek az ár-érték arányát jónak tartom. 2013 nyarán a pincészet területén megnyitották közvetlen értékesítési pontként borboltjukat. Érdekes érzés a borászat főbejáratánál álló őrnek biccenteni, és mondani, hogy a boltba jöttem. Természetesen a főúton nagy tábla hirdeti, hogy borbolt nyitva. A sorompó máris nyílik és gördülhetünk is rögtön a hatalmas acéltartályok, göngyöleg helyek, és pakolás alatt álló kamionok közt a pincészet oldaláig, ahol a kiadóraktár sarka mellett bújuk meg a borbolt. A boltban kedves helyi hölgy fogad, aki elragadtatással és hozzáértéssel beszél a polcokon sorakozó borokról. Elmeséli, hogy az üzemben dolgozó hölgyek közül önkéntes alapon vállalhat munkát a boltban aki akar. Azaz közvetlenül a gyártósor mellől jön a szakértelem a boltba. A meglepetés a borkínálat teljes palettája mellett az ár. Személyes kedvencem a Kisburgundi 499 Ft, máshol 800. A közepes kategóriát képviselő Aranymettszés borcsalád töppesztett szőlőből készült Badacsonyi Szürkebarátja 1200 Ft. Édes bor kedvelőknek ajánlom, igazi csemege. Szintén az Aranymettszés borcsalád Rózsakő elnevezésű bora 500 Ft, míg az Irsai Olivér 1200 Ft. A Jégbor 4000 Ft, de megéri az árát. Az árak 30-50%-al kedvezőbbek, mint a kiskereskedelmi ár bárhol az országban, és a teljes borpaletta megtalálható. Telerakjuk a csomagtartót finomabbnál finomabb nedűkkel, számos még sosem kóstolt fajtát is kipróbálunk. A rózsakő kedvező ára ellenére kellemes. Aki erre jár feltétlenül térjen be.

 

Révfülöp a következő állomás, ahol a hajókikötő megér egy sétát. Érdekesség, hogy a köztévé reggeli műsorát a Balatoni Nyár nevezetűt éppen a kikötő melletti villa teraszán forgatják, nagy ám a jövés-menés, Csiszározás, Jakupcsekezés. Révfülöpnél a Balaton melletti útról balra Kővágóörs felé vezet az út. Gyönyörű, toszkán hangulatú falucskába érkezünk, tipikus balatonfelvidéki kövekből épült házak, kanyargós keskeny utcácskák, megkapó környék. Kővágórösről balra vezet az út a Káli medence víznyerő helyére Kékkútra. A falu határában az ásványvíz palackozó üzem fogad. Itt haladt el a római korban Aquincumot Itáliával összekötő út, és itt volt található az a Kőkút, amelynek savanyú ásványvize Theodora bizánci császárné kedvenc itala volt. Innen kapta a nevét a Theodora ásványvíz, mely már az 1912-es Párizsi egészség világkiállításon aranyérmes lett.

 

A Káli medence, ahol Kékkút is van a Balatonfelvidék egyik legnyugodtabb, legcsodálatosabb része, a kis falvakkal, mediterrán klímájával, kellemes hangulatával. Innen Szentbékkálán át Mindszentkálára megyünk, ahol a falu hegyoldalba épült temploma előtt jobbra nyíló utcán feljutunk egy erdős kis betonúton arra a hegyre, ahol ligetes előkertekkel renddelkező pincék sorakoznak, és ahonnan még a Balaton víztükre is megcsillan a távolban. Gyalog folytatjuk utunkat földes úton, kedves pincék és régi hegyi víznyerőhelyek mellett. Gyönyörű a kilátás a káli medencére, a szőlő pedig mindent elborít, a jó bor ígérete lengi be a levegőt.

 

Mindszentkáláról Köveskálon keresztül a Zánka tábláig ereszkedünk, ahol balra fordulva Nagyvázsony irányába fordulunk. Gyönyörű dimbes-dombos táj, kellemes borfalvak sorakoznak. A nagyvázsonyi vár nem hasonlít a sümegihez. Nincs hegytetőre építve, de a Sümegi Várkapitány lánya a várúrnő, így itt is tábla hirdeti, hogy középkori lovasjátékok várnak mindenkit minden nap itt, a Nagyvázsonyi Várban is.

 

Nagyvázsonyról kis erdei úton, majd „S” alakba lefelé vezető hegyi úton jutunk el Vigánpetend településre, mely Kapolcs közvetlen szomszédságában van. Kapolcsot és a fesztivált nem kell senkinek bemutatnom. Ha nincs fesztivál, akkor is jó túra kiindulóhely Kapolcs, a balatonfelvidék erdős hegyei közt megbúvó gyöngyszem, kis patakkal, nagy erdővel, hegyi hangulattal. A főúton Veszprém irányába Pula következik, mely a nevén kívül bennem nagy nyomot nem hagyott, bár ekkor már a gyerek elaludt a hátsó ülésen ,így körbenézni sem volt sok lehetőség. Tótvázsonynál jobbra térünk le a főútról, és erdős, hegyes, csodálatos vidéken keresztül egy szempillantás alatt Balatonfüreden találjuk magunkat.

 

Füreden a Tagore sétány, és a móló környéke tengerparti hangulatot teremt, Gyönyörűen felújítva minden épület, csillogó boltok, balatonparti promenád, yacht kikötő. A gazdagok és szépek játszótere. Mi továbbmegyünk Tihanyba, ahol megdöbbenésünkre a belvárostól 5 perc sétára parkolódíj nélkül tudjuk leállítani az utcán a kocsit. Mindez visszaköszön Révfülöpön, Badacsonytomajon, Badacsonyban, és végig a déli parton is. Nincs parkolódíj. Végre megjött a helyi önkormányzatok esze? Nem fillérezik el a turisták jó hangulatát. Jólesik a cseppnyi kultúráltság. Végre eljutottunk a gazdasági előrelátás ezen szintjére, ahol 120 forintért nem adjuk el településünk jóhírét, és nem rontjuk el az ideérkező vendég kedvét a kolduskénti útonállással felérő parkolási fillérekért.

 

Tihanyban a sétálóutca gyönyörű, rendezett. Az apátság környéke frissen felújított, mint a balatoni panorámát rejtő kilátósétány is, mely új, gyönyörűen kivitelezett kőkorlátot is kapott. Az éttermek teraszán táblák hirdetik, hogy egy 3 fogásos ebéd sem drágább 2000 Ft-nál. Meglepően olcsó minden, a szuvenírboltokban is pár száz forintért lehet normális kivitelű ajándéktárgyakat kapni. És egyre kevesebb a kínai gagyi, kezdenek törekedni a helyi jellegzetes kisipari munkák eladására. Kézzel festett kerámiák, ízléses kovácsoltvas tárgyak. Gratulálok. Fejlődünk. Gyerek ennyit bírt, a kocsiba visszahuppanva már tartunk is vissza Sümegre, ahol vár a vár és a wellnesshotel kényelme.

 

Balatonlellén a Napfény Strand a következő túránk célja a rekkenő hőségben. Bazsi irányába elhagyva Sümeget 20 perc múlva Keszthelyt kerüljük, majd Balatonberény irányába letérve gyönyörködünk a túlparton meredező hegyekben. Balatonlelléig jutunk. Kedvencünk a Napfény Strand. Belépő 600 Ft. A bejárat erősen retró, be sem mennénk, ha nem ismernénk homokos partját, élménycsúszdákkal, medencékkel bővített létesítményeit. Napágy 600 Ft, és máris az olasz riviérán érezhetjük magunkat. Homokos part, a hullámok moraja, enyhe északi szél fúj a tó felől, meleg van, a szél hordja a homokot. Mint a tenger. A gyerek önfeledten játszik a parti homokban, majd több méterre betotyog a sekély vízbe. Tökéletes. A közvetlen tóparti büfében a sör korsója 200 Ft, a hekk 360 Ft/10 dk, a lángos 300 Ft, a fagyi 180 Ft/gombóc. Töredéke a riviérák árainak, holott a hangulat csaknem azonos. A homokos part szélén érdekes dologra leszek figyelmes. Outdoor fitness gépek állnak tucatjával a parton. Mellgép vállgép, lépcsőző és futógép, bicikli és csípőerősítő masinák. Mind veszélyes súlyok nélkül a saját testsúlyt áttételesen felhasználva. Eddzés közben pedig a túlparton a távolban a káli medencét övező szőlőhegyek kacsintanak rám. A napfény strand mindenben kielégíti igencsak úri ízlésemet, és még a tömeg is elviselhető. A homokos part mentén egy kis kapu vezet a mólóhoz, és a lábánál kezdődő sétányhoz, ahol éttermek érik egymást. Közvetlenül a bejáraton túl, már nem a strand területén lévő kis étteremben 1200 Ft/liter áron helyi borosgazda borát kóstolhajuk, mely a balatonboglári régió kellemes üdítő nedűje. Nap végén a kocsihoz visszatérünk, mely a főbejárattól 10 méterre parkol a kialakított parkolóban, természetesen ingyen, mivel itt sincs parkolódíj.

 

Még egy strandolós napot akarunk eltölteni a déli parton, de mivel ez hétvégére esik, félek, hogy a Napfény Strand túlzsúfolt lesz, ezért végiggurulunk a parton alkalmas helyet keresve. Eljutunk Keszthelytől egészen Zamárdiig. Megannyi strandot megnézünk, sehol nincs parkolódíj. Mindegyik jellegzetes füves part, köves hullámtörő és vízbe vezető lépcső. Gyerek homokozni szeretne, így visszatérünk Balatonlellére a Napfény strandra, ahol legnagyobb meglepetésünkre nincs akkora tömeg, mint amire számítottunk. Kisgyermekeseknek melegen ajánlom.

 

Badacsony hegyére vezet a következő utunk. Megtaláljuk a hegyre vezető meredek betonutat, ahol fölfelé kugyagolva számos kisteraszos borozó kínálja frissítő nedűjét. Az egyik borpince lugasos apró teraszára kiülve csodáljuk az elénk táruló végtelen panorámát. Itt napokat lehetne eltölteni. A rózsakő és a turistaház, mely a hegy tetején bújik meg kisgyermekkel elérhetetlen célnak bizonyul, így beérjük a hegyi séta könnyített formájával, és a felejthetetlen panorámával.

 

Szigligetre áthajtva a várhoz vezető lépcsősor szép feladat, de a hangulat, mely fent fogad megéri. Bár a lépcsősor aljánál az út melletti játszótéren több időt töltünk. Szigligeten lakik a napokban látott Csiszár Jenő, már értem miért. Innen Vonyarcvashegyre gurulunk át, ahol az út menti kilátóparkolóból nyílik a legszebb balatoni kilátás. A vízbe zuhanó szigligeti hegy, a Badacsony és a mellette magasodó kisebb tanúhegyek süvegcukrot formázó csúcsai, a hosszában végeláthatatlan balatoni víztükör. A kilátó étterem 80-as években épített vöröspalás teteje romos, bezárt vendéglátóhelyet rejt. Itt még senki sem látta meg a lehetőséget. Kívánom egy Vonyarcvashegyi családnak, hogy az írásomban bemutatott példákhoz hasonlóan egy virágzó turisztikai szolgáltatást nyújtó üzlet keretein belül tudják kiaknázni a hely szépségét, és értéket teremtsenek hazánk ezen csodálatos szegletében.

 

Ezalatt a hét alatt, kisgyermekhez igazított igényszinttel, de mégis tartalmasan és örök élményként megélt hangulatokkal búcsúztunk a Balatonfelvidék csodás tájától, mely nagyobb gyermekkel nagyobb túrákra csábít majd. Ha pedig felnő, csatlakozhat idős korunk bortúráihoz és Hamvas Bélai merengéseihez.

 

 

 Fajszi Bence

 

Budapest, 2013.07.27

Sümeg és a balatonfelvidék útleírás XVIII. kerület Kaszás utca 30 Fajszi Bence Budapest Pest megye 06-70-515-57-17

Google

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2013.08.20. 23:16
Bence

Köszönöm az elismerő szavakat Géza Bá!

Sajnos nem tudtam megjelentetni a leírást egy balaton környéki online utikönyvben, mert túlzott reklámnak értékelték a Papp család és a Varga borház részeket. De ha ezt megváltoztatnám, nem lenne a leírásnak értelme. Sajnos ha valaki sikeres itthon,annak rengeteg ellensége van, és főként a közvetlen környezetében. Nem látok bele a helyi viszonyokba, de a Sümegi várkapitányt és a Varga Borház vezetőjét erős indulatok veszik körül lakókörnyezetükben. Ennek ellenére én csak a tevékenységük pozitívumait láttam.

Idézet
2013.08.18. 19:20
Kamenár Géza

Azt hiszem édesanyád is adott motívációt a kiránduláshoz, amit részben mi is bejártunk és szeretnénk folytatni.

Gratulálok a leíráshoz, csodálatos az ha hazánk értékeire így ráérez valaki, én a déli partról állandóan látom a túloldali hegyeket és mindíg rácsodálkozom, mert ilyen látvány kevés van.

Remekül leírtad a kirándulást, mégegyszer gratulálok.

Géza

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 

Idézetek

 
számláló
Indulás: 2006-05-19
 
szmogtérkép

Budapest szmogtérképe

 
Hasznos oldalak!!!
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

 

pagerank


Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról